Školský rok 2013/2014 :
Školský rok 2012-2013
Školský rok 2011-2012
Staršie >>

Máj:


“112” v akcii

Hoci traja ľadoví muži nám priniesli poriadne zhoršenie počasia, predsa bol pre nás 14.máj 2014 niečim výnimočný. V tento deň boli v Herľanoch ocenené výtvarné práce krajského kola súťaže “112” očami detí. Práca našej žiačky, Gabiky Baníkovej z IX.A, sa porote páčila natoľko, že jej udelila 1.miesto a postúpila do celoslovenského kola. Okrem toho boli vystavené aj práce Lenky Grácovej a Bianky Krupeľákovej, ktoré boli ocenené v okresnom kole. V tento deň sa v Herľanoch uskutočnilo aj krajské kolo v súťaži Mladý záchranár CO, v ktorej bojovalo o postup na majstrovstvá SR 12 družstiev. My sme sa ako pozvaní hostia cítili skvele, vyskúšali sme si jednotlivé disciplíny na stanovištiach, ako napríklad pohyb v prírode podľa azimutov, streľba zo vzduchovky, poskytovanie prvej pomoci. Tím záchranárov z Gelnice nám ukázal svoje vybavenie a Gabika si zároveň mohla vyskúšať, ako sa zafixuje zlomená noha, ako sa nasadzuje golier, ako dať správne masáž srdca. Po spoločnom obede a odovzdávaní cien sme sa plní zážitkov a nových skúseností vrátili domov. Na tento deň budeme ešte dlho spomínať. IS


Apríl:


Biblická olympiáda

30.4.2014 sa na Biskupskom úrade v Rožňave konalo diecézne kolo biblickej olympiády šk.r. 2013/2014. Zúčastnilo sa ho aj družstvo z našej školy v zložení : Jaroslava Sakáčová (IX.A), Lenka Grácová (VI.A) a Dianka Morvayová (V.A). Dievčatám sa veľmi darilo a zo siedmich družstiev skončili na peknom 3.mieste. Predbehli nás mestá Rimavská Sobota a favoritov súťaže z Lučenca. IS


Vesmír očami detí

Už tradične sa naša škola zapája aj do výtvarnej súťaže Vesmír očami detí, ktorú organizuje Hvezdáreň v Medzeve. V tomto roku boli ocenené práce našich žiakov nasledovne:
Gabriela Baníková (IX.A) 5. miesto v kategórií ZŠ a 1. miesto v kategórií ZUŠ
Viktória Slovenkaiová (IV.A) 2. miesto v kategórií ZUŠ
Radka Račšáková (IV.A) 5. miesto v kategórií ZUŠ


Marec:


Zaujala a vyhrala

Už tradične sa v marci pre žiakov ZŠ koná literárna súťaž Hviezdoslavov Kubín. Tohto roku to bol už 60.ročník súťaže. Školské kolo, ktorému predchádzali triedne kolá, sme zrealizovali v našej základnej škole dňa 17.marca za účasti žiakov 1. – 9.ročníka Porotu tvorili vyučujúce SJL, ale i žiaci a hostia, ktorí napokon aj rozhodli o najlepšom recitátorovi súťaže. Stala sa ním žiačka 6.ročníka Radka Timková. Svojím prejavom zaujala divákov natoľko, že jej venovali naj potlesk, ktorý definitívne potvrdil Oleg Brada, keď jej venoval pohár víťaza ako cenu miestnej knižnice. Odmeny pre súťažiacich boli zakúpené z prostriedkov rodičovskej rady. Školského kola sa zúčastnila aj pani riaditeľka, ktorá zároveň odovzdávala ceny víťazom. Súťažilo sa v 3.kategóriách poézie a prózy.

I.kategória: 1.- 3.roč.ník

poézia

1.miesto – M.Sopko
2.miesto – L.Čoltko
3.miesto – S.Spišáková

II.kategória: 4.- 6.ročník

poézia

1.miesto – R.Timková
2.miesto – K.Motošická
3.miesto – M.Benková

próza

2.miesto - E.Grácová
3.miesto - S.Schmotzerová

III.kategória: 7.- 9.ročník

poézia

1.miesto – S.Schmotzerová
2.miesto - E.S.Baníková
3.miesto – L.Benková

próza

2.miesto – L.Szabóová
3.miesto – P.Humarová



Február:


Spájame staré s novým

Fašiangové zvyky a tradície si žiaci našej školy pripomenuli 14.februára v telocvični ZŠ. Podmienkou pre vstup bolo prísť v tradičných fašiangových maskách, a tak sa z telocvične na chvíľu stala miestnosť plná stríg, bosoriek, vodníkov, starcov či smrtiek. Zábavu striedali súťaže, napr. o najlepšie a najoriginálnejšie šišky (vyrábali ich rodičia žiakov, za čo im ďakujeme), metlový tanec alebo výroba Moreny. A keďže bol sviatok sv. Valentína, súčasťou programu bola aj Valentínska pošta, prostredníctvom ktorej si mohli žiaci poslať Valentínku. Valentínske srdiečka si žiaci našli aj na perníkových koláčikoch z dielne našej školskej jedálne. O skvelú zábavu sa postarali DJ Janko Spišák a Tomáš Grega, ktorým sa aj touto cestou chceme srdečne poďakovať za niekoľkonásobnú nezištnú spoluprácu pri organizovaní školských akcií. Žiaci sa spolu s pani učiteľkami dosýta vyšantili, ako sa na pravú fašiangovú zábavu patrí a už teraz sa tešíme na podobnú akciu na budúci rok. IS


Všetci sa už tešia

V priestoroch našej školy sa 13.februára uskutočnil zápis žiakov do 1. ročníka pre školský rok 2014/2015. Maličkí škôlkari sa veľmi snažili. Pracovali na úlohách v pracovnom liste a interaktívnej tabuli. Niektorí aj zaspievali pesničku a zarecitovali básničku. Budúci prváčikovia v rôznych zaujímavých úlohách ukázali svoju šikovnosť a pripravenosť do školy, za čo boli odmenení Pamätným listom zo zápisu do školy a darčekom, ktorý pre nich zhotovili starší žiaci. Deťom sa v škole páčilo a všetci sa tešia na prvú triedu. EK


Bolo veselo

Veselo bolo deťom prvého stupňa ZŠ, keď sa 7.februára zabávali na svojom maškarnom plese. Deti sa zmenili na princezné, zvieratká, pirátov či šašov. Porota mala naozaj ťažkú úlohu - vybrať 10 naj ručne zhotovených masiek a 10 naj zakúpených. Členovia poroty hodnotili originalitu.Celé dopoludnie tancovali, súťažili, pochutnávali si na fašiangových šiškách, ktoré pre nich pripravili mamičky. Najkrajšou odmenou boli rozžiarené detské očká, radosť, dobrá nálada a pekný zážitok, na ktorý budú dlho spomínať. PH


Zvládli sme aj okresné kolo

Rok 2014 nie je len rokom športovej olympiády. Olympiády sa každoročne konajú aj v školských podmienkach, a to v rámci jednotlivých predmetov. Prvýkrát v tomto školskom roku sa naša ZŠ s MŠ podieľala na príprave a realizácii okresného kola Geografickej olympiády. 6.februára sa na pôde našej školy zišlo 78 žiakov so svojimi učiteľmi z 21 škôl okresu Košice-okolie. Žiaci 5.- 9.r. súťažili v jednotlivých kategóriách v dvoch kolách – teoretická časť spojená s úlohami o regióne a praktická časť zameraná na prácu s mapou. Náročné testové úlohy sa podarilo každému splniť podľa svojich schopností. Pre všetkých sme vytvorili príjemné prostredie v školskom areáli, o čom svedčia pozitívne ohlasy detí i pedagógov. Jediným negatívom pre nich bola vzdialenosť od Košíc. Radi by sa sem vrátili aj inokedy aj pri iných príležitostiach. DŠ


November:


Projektový deň

Projektové dni sa v našej škole už pomaly stávajú neodmysliteľnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu. Ďalším takýmto dňom v rámci globálneho vzdelávania bol 27. november 2013. Ústredným motívom bola bavlna, jej spotreba a problémy s tým súvisiace. Termín projektového dňa bol stanovený v období Svetového dňa nenakupovania.

Žiaci všetkých tried sa už doma vopred pripravovali tak, že pátrali odkiaľ pochádza ich oblečenie a z čoho je vyrobené. V uvedený deň sa každá trieda zaoberala iným problémom súvisiacim s pestovaním bavlny (cesta bavlny, BIO bavlna, ekoprodukty, dopad používaných technológií na zdravie človeka, ...) Žiaci prvého stupňa mali svoj deň obohatený o hravé aktivity – porovnávanie materiálov, výroba odevov pre bábiky a podobne. Podľa slov žiakov to bol fajn deň, kedy sa „neučili“ a predsa sa veľa naučili.


S veľkým nasadením zdolávali súperov

V rámci prevencie proti závislostiam 22. novembra telocvičňa ZŠ ožila netradičnými športmi – frisbee, indiaka. Súťažné družstvá z každej triedy s veľkým nasadením zdolávali súperov. Nešlo o víťazov, skôr o ponuku zaujímavo tráviť voľný čas a popritom si upevňovať zdravie. Prevencia proti závislostiam je súčasťou výchovno–vzdelávacieho procesu, ale intenzívnejšie vyučujúci pôsobia na žiakov v novembri, pretože tretí novembrový týždeň je Medzinárodným týždňom boja proti drogám. Nevhodne strávený voľný čas a zvedavosť podporujú túžbu skúsiť niečo nové, riskantné, zakázané. Rozvíjanie dôvery, citových väzieb v rodine, pozitívnych hodnôt a úcty k  životu a zdraviu, to je cieľom našej výchovy.


Október:


Športový deň

Dňa 29.10.2013 sa na škole konal ŠPORTOVÝ DEŇ, na ktorý bol pozvaný aj pán starosta obce Poproč. V rámci tohto podujatia sme si pripomenuli Svetový deň výživy, ako aj tohtoročnú kampaň Odstráň obezitu.

Do súťaže boli zapojení žiaci II. Stupňa ZŠ, kde z jednotlivých tried vytvorili 5-členné družstvá. Pre súťažné družstvá boli pripravené športové aktivity z rôznych športových odvetví. O víťazovi rozhodol najlepší čas.


Medzinárodný deň školských knižníc

Tohtoročný Medzinárodný deň školských knižníc sa uskutočnil v pondelok 28. októbra 2013. Téma: Školské knižnice – brána do života. Po triednych kolách v hláskovaní sa zišli zástupcovia tried 5.-9.roč., aby si zmerali sily ako vedia použiť získané vedomosti a zručnosti. Adresár alebo všetko sa začína od Adama bol názov školskej súťaže. Súťažiaci zoraďovali mená spisovateľov, hľadali telefónne čísla, synonymá, vysvetľovali cudzie slová a tvorili. Najúspešnejší boli žiaci Vlll.A. Každý so súťažiacich si odniesol malý darček a nadobudol praktické skúsenosti.


Koncert INTEGRÁCIA

Dňa 15.10.2013 sa 100 žiakov našej školy zúčastnilo koncertu Integrácia, ktorý sa uskutočnil v STEEL Aréne v Košiciach a bol odmenou za prvé miesto v súťaži Recykluj a vyhraj (súťaž spočíva v zbieraní viečok z mliečnych výrobkov SABI).

„Bolo to úžasné, strašne dobre som sa bavila. Aj atmosféra bola úžasná. Nepáčilo sa mi, že sme museli dlho čakať. Ale koncert som si užila.“ (Sabina Buďová)

„Boli sme tam ako víťazná škola v zbere SABI viečok. Mnohým z nás program splnil sen, mohli sme vidieť svoj idol. Atmosféra bola úžasná, plno ľudí, skvelé zážitky. Sklamalo nás sedenie ďaleko od pódia. Ako víťazná škola sme čakali V.I.P. miesta.“ (Viki Korineková)


September:


Biela pastelka

Dňa 25.9.2013 sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej verejnej zbierky Biela pastelka.

Výnos z tejto zbierky slúži na podporu ľudí so zrakovým postihnutím a na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým pomôžu začleniť sa do bežného života. V tomto školskom roku sa prostredníctvom Bielej pastelky na našej škole vyzbieralo 111,35 eur.


Medzinárodný deň mieru

Dňa 21.9 sme si na hodinách občianskej náuky pripomenuli Medzinárodný deň mieru. Úlohou žiakov bolo na farebný štvorlístok, symbol šťastia, napísať, čo prajú deťom vo svete a zvlášť tým, ktorí žijú v krajinách, ktoré trpia vojnou.

Tieto priania ponesú holubice mieru do celého sveta.