Školský rok 2013-2014
Školský rok 2012/2013 :
Školský rok 2011-2012
Staršie >>

Október:


Čo ukrývajú najtemnejšie zákutia školy

Rozprávkový duch poletoval po chodbách

„Kde bolo, tam bolo…“ 30.októbra 2012 v ZŠ Poproč od 18. do 21.hodiny sa konalo pre žiakov 1.-4.ročníka čítanie pod lampou v duchu Dobšinského rozprávok. Atmosféru vyvolanú tmou a použitím lampičiek, ktoré si žiaci doniesli so sebou spolu s vankúšikmi a dekami, si nevedeli ešte dlho vynachváliť. Vraj by sme sa častejšie aj učiť mohli po večeroch. A čo by to bol za rozprávkový večer bez rozprávkových hrdinov! Nechýbal ani rozprávkový duch poletujúci po chodbách školy. Večer začal uložením sa na deky a vypočutím si rozprávky. Nasledovala večera pri lampičkách. Po nej rozprávkový kvíz s využitím interaktívnej tabule a následne hľadanie rozprávkových truhlíc ukrytých v najtemnejších zákutiach školy, v ktorých boli indície ukrývajúce názvy rozprávok. Po vyriešení úloh nasledovala práca v skupinách, kde si žiaci overili vedomosti zo sveta rozprávok. Na záver si pozreli rozprávku Zlatá priadka. „ Zazvonil zvonec...“ a peknému večeru bolo koniec.

fotogaléria >>>
Prečo? Preto

Poznať základnú vnútornú stavbu a funkciu ľudského organizmu je nevyhnutnou súčasťou vedomostí každého človeka. Ak niečo zanedbáme, alebo podceníme, naše telo nám to pripomenie bolesťou, ochorením alebo nepríjemnou zmenou. Žiaci základnej školy sa s anatómiou ľudského tela zoznamujú postupne na hodinách prírodovedy a neskôr biológie. Zaujíma ich, čo sa skrýva pod povrchom nášho tela, čo ho robí dokonalým a zároveň nesmierne zraniteľným. Odpovede na mnohé otázky im poskytla výstava THE HUMAN BODY EXHIBITION v Bratislave. Účasť deviatakov na tejto výstave vytvorila priestor na bohatú, zmysluplnú diskusiu o poznaní, zdraví, zodpovednosti, zdravom životnom štýle, ale aj o  etike a ľudskosti. Po prehliadke a odbornom výklade už nikto z nich nepotreboval siahodlhé vysvetľovanie o tom, prečo je fajčenie škodlivé, prečo sú drogy naozaj nebezpečné a prečo sa musíme o seba zodpovedne starať. Účasť na tejto výstave posunula našich deviatakov o ďalší krôčik k dospelosti.


Nie všetko, čo je dobré, je aj zdravé a naopak

V októbri si každý rok pripomíname aj Svetový deň výživy. Mnohé deti nepoznajú a nedodržujú zásady zdravej výživy, nevenujú pozornosť tomu , čo konzumujú a koľko. Táto problematika nám nie je ľahostajná, preto sa jej na hodinách biológie, občianskej náuky a na triednických hodinách dostatočne venujeme. K tejto téme sme pripravili rozhlasovú reláciu, nástenky, dotazník . Najvýznamnejší bol projektový deň zameraný na konzumáciu chleba a hodnotu chleba . Vážime si, že túto myšlienku podporili aj mnohí rodičia , ktorí pootvorili dvere svojich kuchýň a ukázali nám, ktoré potraviny u nich prevládajú na raňajkovom stole a čo všetko deti dostanú ( alebo si cestou do školy kúpia) na desiatu. Pri raňajkách prevládali mliečne výrobky, čaj, cereálie, chlebík a pečivo. Desiata, hlavne u starších žiakov, okrem pečiva bola obohatená čipsami, sladkosťami, sladenými nápojmi , coca colou , a energetickými nápojmi. Mnohí si pri diskusii uvedomili, že majú nesprávne stravovacie návyky, nedostatočnú konzumáciu ovocia, zeleniny a rýb. Nadmerný energetický príjem je väčší ako spotreba, chýba pohyb na čerstvom vzduchu a správny pitný režim. 16. október nás preto vyzýva zdravo jesť, aby sme si tým, čo jeme, neškodili, ale naopak, aby sme jedlo a chlieb chápali ako jedinečnú hodnotu.


858

Cena chleba – cesta chleba. Takto sme si pomenovali už 3. projektový deň v rámci zapojenia školy do celoslovenského projektu Modelové školy globálneho vzdelávania. O prvých dvoch sme vás už informovali v predchádzajúcich číslach novín. V rámci tohto dňa mali žiaci našej školy možnosť spoznať proces výroby domáceho chleba, aj sa doň aktívne zapojiť a potom ochutnať. Pátrať, odkiaľ potraviny, ktoré konzumujeme, pochádzajú. Zistili tiež, že nie všade na svete je „chlieb“ chlebom každodenným a že sú miesta na svete, kde ho ani niet. Mohli si vyskúšať, aké ťažké je niekedy zabezpečiť obživu pre rodinu, keď fiktívne cestovali po svete a s imaginárnym množstvom peňazí nakupovali. A možno si niektorí hodnotu chleba napokon uvedomili a odteraz sa kúsky nedojedenej desiaty nebudú povaľovať v školských laviciach či košoch.

fotogaléria >>>
Exkurzia do Technického múzea v Košiciach zanechala hlboké dojmy

Pred jesennými prázdninami žiaci 2. stupňa využili jedinečnú príležitosť, aby sa zoznámili s Leonardom da Vinci nielen ako s maliarom, predovšetkým s jeho vynálezmi. Výstava Leonadro da Vinci - geniálny vynálezca, je putovnou výstavou, ktorú si malo možnosť pozrieť množstvo ľudí nielen v Európe, ale aj Austrálii, Severnej a Južnej Amerike, či Ázii. Pozostáva zo 66-tich exponátov, ktoré sú drevenými replikami zostrojené podľa originálnych nákresov samotného Leonarda. Žiaci sa zoznámili s kariérou Leonarda da Vinci, ktorú možno charakterizovať ako spojenie ambiciózneho remeselníka a podnikateľa, ktorý sa vypracoval z chudobného chlapca, využívajúc príležitosti vo svoj prospech a postup. Leonardov výnimočný talent, obzvlášť v pomerne novom spôsobe olejomaľby, bol nespochybniteľný – vo svojich dvadsiatich rokoch si dokázal založiť vlastnú dielňu. Tento človek talentu je slávny u väčšiny ľudí najmä pre svoje majstrovské obrazy ako Posledná večera, Dáma s hranostajom a Mona Líza. Do dnešných čias sa zachovalo iba sedemnásť jeho obrazov, ale žiadna socha. Okrem toho žiaci videli baňu, dokonca zažili zapnuté banské stroje, ktoré priblížili nebezpečnú prácu baníkov. Poslednou zastávkou bolo Prírodovedné múzeum a bohatá zbierka minerálov a hornín.


Medzinárodný deň školských knižníc

Od roku 1999 je to každoročne štvrtý októbrový pondelok. Tohto roku 22. 10. 2012 sa zišli v školskej knižnici štvorčlenné družstvá žiakov 2. stupňa, aby prejavili vedomosti prácu s knihou. Prvou časťou bol kvíz a druhou práca s textom. Piataci sa vypravili na cestu rozprávkovým svetom , šiestaci a siedmaci v úlohe Viem , kde hľadať pracovali s knihou História ľudstva, ôsmaci pracovali s textom Zemepisnej encyklopédie najstarší deviataci sa zoznámili s knihou Kto nám vládol.
Umiestnenie:

I.
1. miesto VI.A
2. miesto VII.A
3. miesto V.A


II.
1. miesto IX.A
2. miesto VIII.A
3. miesto IX.B

Tieto príjemne strávené chvíle v knižnici rezonovali u súťažiacich aj v nasledujúci deň kedy boli odmenení sladkými odmenami.

fotogaléria >>>


September :


Verejná zbierka - Biela pastelka

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska aj v tomto roku organizuje celoslovenskú verejnú zbierku "Biela pastelka", pri príležitosti Medzinárodného dňa "Bielej palice", za účelom získania finančných prostriedkov na skvalitnenie života nevidiacich a slabozrakých ľudí všetkých vekových kategórii.
26.9. 2012 sme sa aj my zapojili do tejto charitatívnej verejnej zbierky. Za podpory žiakov, učiteľov a oslovených občanov našej obce sa nám podarilo vyzbierať 154€. Výťažok z predaja bude použitý na špecialne kurzy pre zrakovo postihnutých ľudí - chôdza s bielou palicou, čítanie a písanie Braillovým písmom, starostlivosť o domácnosť, varenie, samostatný pohyb doma aj na verejnosti a iné.
Tiež na podporu vlastných aktivít nevidiacich a slabozrakých ľudí.

fotogaléria >>>
Koncert Integrácia 2012

"Slnko svieti pre všetky deti rovnako"

Košická Steel Arena bola vo vare!
Až 9-tisíc školákov zo slovenska a Českej republiky prišlo 27.9. 2012 na koncert Integrácia 2012,
kde im zahrali samé hviezdy. Hviezdami koncertu v Steel Arene bol Ego a Alexandra Stan.
Deťom zaspievali skupiny No Name, Maxim Turbulenc či Elán a speváci Katka Knechtová,
Dominika Mirgová a tanečná skupina Laciho Strike. Sprievodné slovo mali K. Brichtová a M. Dejdar.
Z našej školy sa koncertu zúčastnilo 42 žiakov, ktorí boli najlepšími zberateľmi SABI viečok.

fotogaléria >>>